ninap.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
04.10.2022

Lehtikirjoitukseni 30.09.2022 Omalähiö.

Teknisen työn osaaminen Vuodesta 2014 lähtien on peruskoulujen opetuksesta poistettu teknisentyön nimike ja otettu käyttöön käsityönimike. Samalla käsityön viikoittainen opetusaika on leikattu 1 tuntiin viikossa kun se on ollut aiemmin 3 tuntia viikossa. Tästä pitää olla huolissaan. Koska nyt vuonna 2022 jo 8 vuoden ajan on laskenut koululaisten ja…

Teknisen työn osaaminen
Vuodesta 2014 lähtien on peruskoulujen opetuksesta poistettu teknisentyön nimike ja otettu käyttöön käsityönimike. Samalla käsityön viikoittainen opetusaika on leikattu 1 tuntiin viikossa kun se on ollut aiemmin 3 tuntia viikossa. Tästä pitää olla huolissaan. Koska nyt vuonna 2022 jo 8 vuoden ajan on laskenut koululaisten ja siten myös tulevien työntekijöiden/ Kädentaidot ja arjentaidot.
Olemme nyt siinä tilanteessa että pahimmassa tapauksessa nuoret eivät enää tiedä mikä on ”talttapää”. Samaan aikaan meillä on osaajapula kädentaitoaloilla, teollisuudessa. Myöskään teknisentyön opettajia ei enää kouluteta.
Tulevaisuuden kannalta olisi todella tärkeää saada takaisin, peruskoulun opetussuunnitelmiin erillinen tekninen työ. Myöskin teknisentyön opettajien koulutus olisi palautettava ottaen huomioon myös opetuksen tasovaatimukset. Tämä edellä mainitsemani muutos ei vie käsityöltä aikaa koska pitäisi myös palauttaa ennalleen 3 tuntia viikossa aikaa nykyisen tunnin sijaan. Tällä tuntimäärän palautuksella voitaisiin myös lisätä oppilaiden valinnan mahdollisuuksia.
Joten ei muuta kuin sekä käsityötä että teknistä työtä riittävästi jo ala-asteella niin saadaan osaajia ja kädentaitajia tulevaisuudessa teollisuuden että harrastuksienkin pariin.

Takaisin etusivulle