ninap.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
13.08.2022

Kirjoitukseni Uusi Lahti lehdessä 10.8.2022

Syksy saapuu ja niin alkavat koulutkin. Opetushallituksen seuranta tietojen mukaan peruskoulun 2021 keväällä päättäneistä 99 % oli opiskelupaikka Syyskuun 2021 lopussa. Edellä mainittuun asiaan on varmasti vaikuttanut Maamme hallituksen päätös ulottaa maksuton opetus toiselle asteelle saakka. Olen iloinen että nuorilla on näin oikeasti mahdollisuus perheen varallisuudesta huolimatta valita…

Syksy saapuu ja niin alkavat koulutkin.
Opetushallituksen seuranta tietojen mukaan peruskoulun 2021 keväällä päättäneistä 99 % oli opiskelupaikka Syyskuun 2021 lopussa. Edellä mainittuun asiaan on varmasti vaikuttanut Maamme hallituksen päätös ulottaa maksuton opetus toiselle asteelle saakka.
Olen iloinen että nuorilla on näin oikeasti mahdollisuus perheen varallisuudesta huolimatta valita haluamansa suunta joko jatkaa ammattikouluun tai Lukioon. Itse 90 luvun lama-ajan lapsena ei ollut samanlaista mahdollisuutta koska perheeni ei ollut rikas. Kävinkin Ravintola-alan perustutkinnon veljeni jo aiemmin käyttämillä jo aiemmin jonkun muun käytössä olleilla kirjoilla. Koska nyt nuorilla koulunsa päättäneillä on myös oppivelvollisuus 18 vuoden ikään asti niin, sekin auttaa hakeutumaan jatko koulutukseen. Myöskin Peruskouluissa on joudettu panostamaan nuorten opinto-ohjaukseen koska oppivelvollisuus. Vuonna 2021 Peruskoulunsa päättävät valmistuvat toisen asteen oppilaitoksista 2024 silloin heillä on hyvä pohja jatkaa joko suoraan työelämään tai lisäkoulutukseen.
Ammatilliseen koulutukseen saatiin onneksi lisää rahoitusta että saadaan koulutuksen laatua nostettua samaan asemaan lukioiden kanssa. Maamme hallitus päätti myös sitoa opinto tuen indeksiin, tämä on hyvä asia. Toki opiskelijat niin kuin kaikki muutkin pienituloisen Suomalaiset joutuvat koville ruoan hintojen noustessa sekä inflaation jatkaessa nousuaan. Kuitenkin hyvää ja turvallista kouluvuotta kaikille opintonsa taas aloittaville opiskelijoille. Koulutukseen laitetut rahat tulevat monin kertaisena takaisin yhteiskunnalle.

Takaisin etusivulle