ninap.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
08.04.2021

Epävakautta Työmarkkinoilla

Epävakautta työmarkkinoilla. Teknologiateollisuus ry:n ilmoitus jakautua kahteen eri järjestöön on edesvastuutonta toimintaa. Korona on jo yli vuodenajan vaikeuttanut yritysten toimintaa. Irtisanomiset ja Lomautukset ovat lisääntyneet. Viimevuonna kolmikanta esitti toimivan ratkaisun tukemaan, yrityksiä sekä työntekijöitä. Edellä mainittuja toimia olivat yhteistoimintaneuvotteluiden käyminen lyhemmässä ajassa, sekä työttömyysturvan karenssien määrä-aikainen poistaminen jne. Näillä toimilla…

Epävakautta työmarkkinoilla.

Teknologiateollisuus ry:n ilmoitus jakautua kahteen eri järjestöön on edesvastuutonta toimintaa. Korona on jo yli vuodenajan vaikeuttanut yritysten toimintaa. Irtisanomiset ja Lomautukset ovat lisääntyneet. Viimevuonna kolmikanta esitti toimivan ratkaisun tukemaan, yrityksiä sekä työntekijöitä. Edellä mainittuja toimia olivat yhteistoimintaneuvotteluiden käyminen lyhemmässä ajassa, sekä työttömyysturvan karenssien määrä-aikainen poistaminen jne. Näillä toimilla tuettiin yhteiskuntaa ja kannettiin vastuuta yhdessä. Korona tilanne jatkuu edelleen, tilanne on haastava. Emme tarvitse lisää hankaluuksia.

Kolmekantaisella sopimisella on pitkä historia alkaen tammikuun kihlauksesta yli 80 vuotta sitten. Ammattiyhdistys liike hyväksyttiin virallisesti neuvottelu kumppaniksi. Tästä alkoi yhteistyö Elinkeinoelämän sekä maamme hallituksen kanssa. Tällä yhteistyöllä on tehty lukuisia erialojen työehtosopimuksia joilla on turvattu säälliset työolot sekä kaikki työelämän pelisäännöt helpottamaan arkea työelämässä. Paikallisesti on vielä yhteistyössä luottamusmiesten sekä henkilöstöpäällikköjen kanssa pystytty sopimaan vieläkin parempia sopimuksia kuin työehtosopimukset tarjoavat.

Työehtosopimuksilla on pystytty turvaamaan eri aloille sopivimmat työehdot. Sekä maassamme on yleissitovat työehtosopimukset mikä tarkoittaa että kaikille työntekijöille turvataan työehdot myös järjestäytymättömille.

Teknologia teollisuuden ilmoitus jakautua kahteen eri järjestöön on edesvastuutonta. Toisessa olisi järjestäytyneet työnantajat ja toisessa ne työnantajat jotka eivät halua noudattaa työehtosopimuksia eli järjestäytymättömät työnantajat.  Tätä ei voi hyväksyä että jäsenemme ovat eriarvoisessa-asemassa keskenään. Toki edelleen ammattiliitot puolustavat jäseniään muun muassa laki avulla jota varmaan tullaan tarvitsemaan kun siirrytään noudattamaan vain työlainsäädäntöä osalle työpaikoista.

Teknologia teollisuudessa ensimmäiset työehtosopimuskaudet loppuvat syyskuussa. Tämä aiheuttaa vallitsevassa tilanteessa epävakautta työmarkkinoille. Tätä emme nyt koronan heikentämässä taloudessa tarvittaisi.

Haluavatko Teknologiateollisuus sekä myöskin metsäteollisuus ry todella palata ajassa yli 80 vuotta taaksepäin ja aloittaa kaiken tyhjästä. Vai keskittyä siihen että meillä on hyvinvoivia ja tuottavia yrityksiä joissa on kunnon työehdot ja työrauha.

 

Takaisin etusivulle